Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

 

Ο πλανήτης Ερμής από κοντά

Η κοινή ευρωπαϊκή-ιαπωνική αποστολή BepiColombo φωτογράφισε τον πλανήτη Ερμή την 1η Οκτωβρίου 2021 καθώς το διαστημόπλοιο κινήθηκε κοντά στον πλανήτη για έναν ελιγμό βαρυτικής υποβοήθησης.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23:44:12 UTC, όταν το διαστημικό σκάφος απείχε περίπου 2418 χιλιόμετρα από τον Ερμή. Η πλησιέστερη προσέγγιση ήταν στα 198 χιλιόμετρα και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν, στις 23:34 UTC.

Η περιοχή που φαίνεται είναι τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου του Ερμή, συμπεριλαμβανομένης της πεδιάδας Sihtu Planitia που έχει πλημμυρίσει από λάβες. Πιο λεία και φωτεινή από τα περίχωρά της, φαίνεται η κυκλική περιοχή, γύρω από τον κρατήρα Calvino. Φαίνεται επίσης και ο κρατήρας Lermontov που έχει πλάτος 166 χιλιόμετρα.

Το BepiColombo θα χαρτογραφήσει την γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του πλανήτη (που θυμίζει τη Σελήνη) και θα συλλέξει στοιχεία για τη δομή και σύνθεση της επιφάνειάς του, καθώς και του υπεδάφους του. Θα μελετήσει επίσης το μαγνητικό πεδίο του Ερμή και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό «άνεμο».

πηγή: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2021/10/Hello_Mercury

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου